• Ook in Hilversum:

  Leer programmeren tijdens de CoderDojo!

 • CoderDojo Hilversum

  Tijdens een CoderDojo kunnen jongeren tussen de 7 en 17 jaar kennis maken met techniek en leren zij op een eenvoudige en speelse manier programmeren. Denk hierbij aan websites, games, apps of zelfs robots. De CoderDojo's zijn gratis en worden verzorgd door vrijwilligers. CoderDojo wordt over de hele wereld gehouden, dus ook bij jou in de buurt!

 • Agenda

 • broken image

  Zaterdag 12 december, 10-12 uur Media Campus HvA

  Op zaterdag 12 december organiseren we weer een coderdojo. Ook deze keer kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Programmeren met scratch of aan de gang met de robot's die de coderdojo Hilversum heeft. Of misschien wel een website maken met HTML.

   

  Bij Coderdojo Hilversum hebben we verschillende robot's die geprogrammeerd kunnen worden. We hebben Blue-bots, Ozobots, Edison, Makeblock en zelfs Lego Mindstorms.

   

  Tijd : 10:00 - 12:00 uur

  Locatie: Media Campus HvA

  Koos Postemalaan 6

  1217 ZC Hilversum

   

  De CoderDojo is voor kinderen van 7-17 jaar.

   

  Geef je snel op voor deze workshop van 12 december. De toegang is gratis (en aanmelden verplicht)!

  broken image

  Agenda

  Zaterdag 12 december 2020 Media Campus HvA 

  Zaterdag 16 Januari 2020 Bibliotheek Hilversum

  Zaterdag 13 februari 2020 A. Roland Holst College

  Zaterdag 13 maart 2020 Media Campus HvA

  Zaterdag 17 april 2020 Bibliotheek Hilversum

  Zaterdag 15 mei 2020 A. Roland Holst College

  Zaterdag 19 juni 2020 Bibliotheek Hilversum

 • Nieuws

 • broken image

  Word Coderdojo mentor!

  CoderDojo Hilversum is nog op zoek naar mentoren

  Voor coderdojo Hilversum zijn we nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om kinderen te begeleiden. Draag bij aan onze toekomst! Door jongeren nu te leren programmeren maken we onze sector toekomstbestendig. En het is nog hartstikke leuk ook! Meer informatie is te vinden via de website van Coderdojo. Interesse? Neem contact op met Mirjam Röling om de mogelijkheden te bespreken.

  broken image

  Hack Challenges Competitie

  27 april 2020, Coderdojo.nl

  De deadline (31 mei) is helaas al voorbij, maar de website hackchallenges is wel nog steeds te gebruiken.

   

  Capture the flag

  Kun jij al denken als een hacker? Weet jij al waarom cookies een goudmijn aan informatie zijn voor hackers? Uiteraard wil je deze ‘skills’ gebruiken voor goede doeleinden: we willen het internet veilig maken voor iedereen! Dat heet white-hat hacking.

  Om je hacking ‘skills’ te ‘showen’, kun je gratis meedoen met de Hack Challenges Competitie van CoderDojo Nederland. Hier kun je punten verdienen voor iedere hack challenge die je succesvol volbrengt, en kun je jouw score op het scorebord vergelijken met andere ninja’s uit heel Nederland!

  Deze challenges kun je gewoon thuis doen, in je eigen tijd, wanneer je zelf zin en tijd hebt. Dit kun je alleen doen, of samen met een vriend(in).

  Wel is belangrijk dat je het zelf kunt doen. Dus als je een vader en/of moeder hebt die het stiekem zelf ook wel heel erg leuk vinden, en daardoor alles voor jou gaat voorzeggen, dan is dat natuurlijk niet leuk. Dan zeg je gewoon tegen ze: “Pap, mam, ik wil dit echt zelf doen! Dan kunt u gelijk zien hoeveel ik al bij CoderDojo heb geleerd!”

  Om de basis van hacken te leren, zodat je de meeste challenges succesvol kan volbrengen, kun je ook eerst meedoen met één van onze CoderDojo Online workshops. Als die vol zitten of als je liever zelf dingen wilt leren dan kun je gebruik maken van deze tips.

  We maken voor deze challenge gebruik van de website www.hackchallenges.nl. Deze is ontwikkeld door Sanne Maasakkers.

  broken image

  Op De Maker Faire In Eindhoven 2019

  28 en 29 september 2019, Eindhoven

  Op zaterdag 28 en zondag 29 september vond in Eindhoven het grootste maakfestival van Nederlands plaats: de Eindhoven Maker Faire. De Maker Faire is een gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Makers presenteren en demonstreren hun uitvindingen, producten, installaties en meer. En delen hun kennis door het geven van workshops. En daar kon CoderDojo Nederland natuurlijk niet langer ontbreken!

   

  Twee workshops
  In onze stand boden we twee workshops aan. We lieten de jongere kinderen kennismaken met binaire code (zie instructiekaart). Ze ontdekten eerst hoe hun naam er in binaire code uitziet en daarna maakten ze van strijkkralen er een ketting of armbandje van. Het viel ons op hoeveel jonge kinderen er met hun ouders naar de Maker Faire gekomen waren. Dit was dus een geslaagde workshop om ouders te vertellen waarom we doen wat we doen en waar je terecht kunt in Nederland. Het instructiemateriaal werd volop gefotografeerd, dus ik vermoed dat er binnenkort op scholen en BSO’s meer kinderen met een binaire armband lopen. En daar worden we alleen maar blij van!

  De andere kant van de stand stond volledig in het teken van de AstroPi. We hadden vooraf een replica gebouwd en hiermee konden we makkelijk laten zien hoe de Raspberry Pi’s er in het ISS uitzien. Het maakt indruk dat je je code écht in de ruimte kunt laten draaien. Op twee Raspberry Pi stations konden kinderen (én volwassenen) oefenen met het lesprogramma van ESERO (https://www.ruimtevaartindeklas.nl/nieuws/542).

  Het resultaat op de SenseHat zien van je eerste regels Python code, leverde toch altijd weer een glimlach op. En sommige kinderen werkten dan ook het complete programma af…
  Voor ongeduldige ouders was er gelukkig een koffiebar aan de overkant van onze stand!

  Verder was het ontzettend tof dat we spontaan heel veel mentoren en champions van dojo’s in het land tegenkwamen. De meesten kennen we alleen van onze Slack community of social media, maar er gaat natuurlijk niets boven elkaar in het echt ontmoeten. En is een mooie opwarmer voor DojoConNL op zaterdag 2 november.

  Zo’n stand kun je niet alleen runnen en gelukkig konden we rekenen op een aantal vrijwilligers die een dagdeel meehielpen. De flyers vlogen van de tafel en als iemand dan ook nog zegt: “Ik kom speciaal voor jullie naar de Maker Faire, want…” dan kun je alleen maar heel tevreden terugkijken op een geweldig weekend!

  Marloes en Sanneke

   

  broken image

  5 februari 2019

  Wat we al weten, en waarvoor we jou (ja, jou!!) nog nodig hebben.

   

  Wat laat onderzoek zien over hoe kinderen leren programmeren? Wij zijn Fenia Aivaloglou en Felienne Hermans en hebben daar de afgelopen drie jaar onderzoek naar gedaan. We hebben verschillende experimentele lessen gegeven op basisscholen en middelbare scholen, verschillende lesmethoden uitgeprobeerd, bekeken hoe kinderen leren, en gegevens verzameld over hoe kinderen zelf eigenlijk over programmeren denken.

   

  We hebben ook een online Scratch-cursus voor kinderen gemaakt, die al door meer dan 15.000 Nederlandse kinderen (en een paar ouders en grootouders!) gevolgd is.

   

  Lees meer...

   

  broken image

  Jouw code in de ruimte met Astro Pi

  Coderdojo.nl, 9 augustus 2018

  In het Internationale Ruimtestation (ISS) zijn twee Astro Pi’s: kleine computers met sensoren, een scherm en een camera. Met de Astro Pi kun je leuke teksten en plaatjes laten zien aan de astronauten, meten of er zwaartekracht in het ISS is, of een foto maken van de aarde. De Astro Pi is te programmeren vanaf aarde, door de ninja's van de CoderDojo! Jij schrijft de code, uploadt die naar het ISS en de Astro Pi voert de code voor jou uit. Na afloop krijg je een certificaat dat jouw code daadwerkelijk in het ISS gedraait heeft!

   

  Voor meer informatie: Astro Pi

 • Over CoderDojo

 • Wat is een CoderDojo?

  Een Dojo is een zaal waar je vechtsporten leert. Coderdojo is een ruimte waar je leert programmeren.

  Er zijn verschillende programmeertalen en manieren om deze te leren, elke maand komt een ander onderdeel aan bod. Denk hierbij aan websites, games, apps en robots.

   

  Aan de slag met techniek

  Naast digitale projecten kun je bij CoderDojo ook aan de slag met bijvoorbeeld Arduino (een mini computer) om zelf apparaten te bouwen.

   

  Zit je vast met jouw project?

  Ben je zelf met een project bezig en kom je er even niet uit? Ook dan kan je bij een CoderDojo terecht, hier zijn mensen die je verder kunnen helpen.

   

  Games

  Niet alleen games bouwen, maar ook games spelen hoort bij CoderDojo.

   

  Leer andere mensen kennen

  De sfeer bij CoderDojo is heel open en iedereen tussen de 7 en 17 jaar is welkom. Zo kun je snel andere mensen leren kennen met dezelfde interesses. Geef je wel van te voren op.

   

  Elke Dojo streeft er naar om minimaal één keer per maand open te zijn.

   

  De CoderDojo's Hilversum worden mede mogelijk gemaakt door Stadsfonds Hilversum.

  Codestarter is sponsor voor CoderDojo

  Codestarter geeft in 2018 een financiële impuls aan de activiteiten van CoderDojo om zo nog meer kinderen op een laagdrempelige manier te leren programmeren. Programmeren is tegenwoordig net zo belangrijk als taal, rekenen en Engels. CoderDojo legt een infrastructuur neer met handvatten voor Dojo’s in heel Nederland zodat ze snel op kunnen starten en zich kunnen ontwikkelen. Bij een Dojo leren kinderen tussen de 5 en 17 jaar onder andere programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen en games te maken. Codestarter is een initiatief van NEMO Science Museum en PBT en wordt mogelijk gemaakt door Google.

  Vanuit de gezamenlijke doelstelling om zoveel mogelijk kinderen te leren programmeren, wisten Codestarter en CoderDojo elkaar de afgelopen jaren al goed te vinden. De samenwerking richtte zich voornamelijk op kennisdeling, maar wordt uitgebreid met financiële steun en de organisatie van evenementen voor kinderen. Voor meer informatie www.codestarter.nl 

  Nieuwe Sponsor voor CoderDojo: Rootnet

  Na het mooie nieuws dat CodeStarter in 2018 sponsor van CoderDojo Nederland is geworden mogen we nu wederom mooi nieuws brengen van alweer een nieuwe sponsor. Dit keer hebben wij het genoegen met Rootnet.

   

  Rootnet is een managed hosting provider die met een klein, specialistisch team managed hosting oplossingen aanbiedt aan webbureau's en grotere partijen als UWV of De Persgroep. Rootnet gelooft dat het belangrijk is om al op vroege leeftijd te investeren in technische kennis en vaardigheden. Daarom dragen ze graag een steentje bij aan de community op het gebied van educatie en open source.

 • Partners

  CoderDojo Hilversum wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • broken image

  Hilversum Mediastad

  broken image

  Bibliotheek Hilversum

  broken image

  A. Roland Holst College

  arhc.gsf.nl

  broken image

  Beeld en Geluid

  broken image

  Stadsfonds Hilversum

  broken image

  HvA Campus Hilversum